Vilket The Legend of Zelda spel passar dig bäst?

Vi är många som har upplevt magin genom åren. Ett äventyr som har hållit på i 37 år där huvudpersonen är länken mellan dig och spelet.

Jag talar om inget mindre än The Legend of Zelda och nu ska jag göra en lite annorlunda variant av att lista alla spelen från huvudserien. Jag ska nämligen visa på ett lite eget sätt hur denna serien passar så många, och kanske ger detta lite mer klarhet i varför vissa spel är mer eller mindre älskade av fansen.

Kanske hittar du även det spel som passar dig allra bäst.

Klassiska 2D spelen

Bland de klassiska 2D spelen som har gjorts hittar vi:

The Legend of Zelda (NES)

The Legend of Zelda: A Link to the Past (SNES)

The Legend of Zelda: Link’s Awakening (GB)

The Legend of Zelda: Oracle of Ages / Seasons (GBC)

The Legend of Zelda: The Minish Cap (GBA)

The Legend of Zelda: A Link Between Worlds (3DS)

Det här är nog den typen av spel som vi är mest vana vid när det kommer till Zelda spel. Spelen är uppdelade i ett slags rutsystem där man tar sig från en ruta av kartan in i en annan. Även templen som man kommer till är uppdelade så här.

Klassiska 3D spelen

Bland de klassiska 3D spelen som har gjorts hittar vi:

The Legend of Zelda: Ocarina of Time (N64)

The Legend of Zelda: Majora’s Mask (N64)

The Legend of Zelda: Wind Waker (GCN)

The Legend of Zelda: Twilight Princess (GCN/Wii)

Här kom det en liten förändring från tidigare 2D spel. Link är nu i 3D och det har kommit till så att man kan flytta kameran runt om Link. Kartan är nu mer uppdelad i zoner istället för det klassiska rutsystemet som vi sett i 2D spelen.

RPG spelen

Bland de mer RPG liknande Zelda spel där Link kan levla hittar vi bara ett enda spel:

Zelda II: The Adventure of Link (NES)

Det som skiljer detta från andra spel är att det är en blandning mellan att se Link i en mer öppen 2D värld till att han hamnar i exempelvis strid eller i ett tempel att man då ser honom från sidan. Detta är som jag också skrev först, det enda spelet där man går upp i level. Man kan levla sin livmätare, magimätare och sitt svärd (hur fort man dödar fiender)

Multiplayer spelen

Bland de multiplayer spel som är uppbyggda att man tillsammans med en kompis kan eller ska klara av spelen hittar vi:

The Legend of Zelda: Four Swords (GBA)

The Legend of Zelda: Four Swords Adventure (GCN)

The Legend of Zelda: Tri-Force Heroes (3DS)

De här spelen är lite olika uppbyggda men det som är en likhet är att det går ut på att man ska hjälpas åt med att lösa olika pussel och klara av bossar.

Touch to play spelen

Bland de spel där man styr Link på en touchskärm hittar vi:

The Legend of Zelda: Phantom Hourglass (DS)

The Legend of Zelda: Spirit Tracks (DS)

De här spelen är som en blandning av klassiska 2D spel och att man måste göra saker på skärmen för att klara av spelen. Om man ska röra sig så måste man peka vart Link ska gå, ibland kanske man måste måla en triforce på skärmen för att kunna ta sig vidare eller rita hur en boomerang ska flyga för att träffa sitt mål.

Dessa spelen använder sig också av en mick så att man kan blåsa ut ljus eller spela på en panflöjt.

Rörelsekänsliga spelen

Ja bland de rörelsekänsliga spelen hittar vi också bara ett spel än så länge:

The Legend of Zelda: Skyward Sword (Wii)

Detta är som ett klassiskt 3D spel på sätt och vis men den stora skillnaden är att man gör nästan allt med rörelser. Svinga handkontrollen för att fäktas. Sök efter vart du ska gå genom att rikta handkontrollen mot skärmen. Ja, detta är ett spel där Nintendo testade rörelsekänsligheten i Zelda till max. Nintendo testade även detta i Wii versionen av Twilight Princess till viss del men i grund och botten var spelet ändå samma som på Gamecube.

Open World spelen

Bland de spel där man tar sig fram i en öppen värld hittar vi:

The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Wii U/Switch)

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (Switch)

Det senaste Nintendo har gjort med Zelda spelen är att ta Link till en öppen värld av Hyrule. Dessa spelen skiljer sig mycket mer från tidigare spel. Redan i början så är möjligheten att döpa sig till sitt egna namn borttaget och man kan inte välja mellan olika sparningar längre. Så om man vill börja om från början utan att ta bort sin tidigare sparning så får man helt enkelt göra ett nytt konto på sin Nintendo Switch att spela på.

Det handlar mer om överlevnad så man måste tänka på vad man hittar och har med sig. Ibland kanske man måste laga mat för att kunna få tillbaka hjärtan eller för att kunna hålla sig varm i olika områden. En sak som vissa inte gillar är att vapnen som man hittar går sönder så man måste se till att ha några vapen med sig och försöka hitta nya vapen i fall de gamla har gått sönder.

Men det är också mer öppet så man kan nästan ta sig vart man vill redan efter en liten stund in i spelet.

Leave a comment